300 miljoen voor leningen huizenisolatie: uitvoering maatregel energieakkoord van start

21 oktober 2013 - Het Rijk, de Rabobank en ASN Bank storten samen 300 miljoen euro in het Nationaal Energiefonds, waarmee huizenbezitters goedkope leningen kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is een resultaat van het Energieakkoord voor duurzame groei.
Als de Europese Commissie en de Autoriteit Financiële Markten akkoord gaan, gaat het fonds vanaf december van start. Particuliere huizenbezitters kunnen dan leningen aanvragen met een looptijd van 7 of 10 jaar voor bedragen tussen 2.500 en 25.000 euro.
De rente is aftrekbaar en ligt waarschijnlijk tussen 3 en 3,5 procent. Hierdoor zijn vrijwel alle energiebesparende maatregelen rendabel en de meeste zelfs op overzienbare termijnen winstgevend. Met de lening kunnen onder meer dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, zonneboilers, hoogrendementbeglazing en energiezuinige kozijnen worden gefinancierd.
Het Nationaal Energiefonds moet zichzelf in stand houden met de renteopbrengst die wordt teruggestort. Voor verhuurders volgt medio 2014 een aparte regeling.