BouwGarant garandeert energiebesparing woning

09 februari 2015

Stichting BouwGarant lanceert in samenwerking met Meeùs en Samen Groen de EnergiePrestatieGarantie. Stichting BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw en bekend van duizenden garanties die jaarlijks aan huizenbezitters worden afgegeven.

Deze EnergiePrestatieGarantie is de eerste in zijn soort en een direct uitvloeisel van het Energieakkoord. Het geeft huizenbezitters de zekerheid dat energiebesparende maatregelen goed worden uitgevoerd en dat deze ook daadwerkelijk leiden tot energiebesparing. “Een extra steuntje in de rug om in energiebesparende maatregelen te investeren”, aldus Rob de Groot van Stichting BouwGarant.

Kwaliteitsgarantie

Met de EnergiePrestatieGarantie heeft de opdrachtgever de zekerheid dat wat is afgesproken ook wordt geleverd. De Groot: ”Concreet betekent dit een garantie voor de extra afbouwkosten als het bouwbedrijf failliet gaat en een garantie tegen verborgen en constructieve gebreken na oplevering. Tijdens de bouw worden kwaliteitscontroles uitgevoerd en opdrachtgevers kunnen rekenen op een opleverkeuring.”

Prestatiegarantie

Het nieuwe is dat na oplevering de opdrachtgever zelf de prestatiegarantie via internet kan activeren. Wordt de berekende besparing niet gehaald? Dan kan de bewoner een beroep doen op de garantie. Desgewenst wordt een energiecoach ingeschakeld die samen met de opdrachtgever de oorzaak onderzoekt. Waar nodig worden extra maatregelen genomen om het beoogde rendement waar te maken of wordt een schadevergoeding uitgekeerd.

De eisen

Opdrachtgevers die de garantie willen afsluiten dienen te beschikken over een Energie Prestatie Advies of een soortgelijke analyse. Dat is de bodem onder de afspraak en de te nemen maatregelen. Bij het activeren van de prestatiegarantie na oplevering worden twee eisen gesteld. Huizenbezitters moeten over minimaal twee jaar historie van het energieverbruik beschikken. Tweede vereiste is dat de woning een zogeheten slimme meter heeft.

Starten

“Het is een lange weg geweest om tot een product te komen dat ook echt verzekerbaar is. Maar wij zijn trots op het resultaat. Dit product biedt kansen. Zowel voor de consument als voor de bouwbedrijven. Samen met onze deelnemers willen we nu zo snel mogelijk starten met de eerste projecten”, aldus De Groot.