Vier duurzame pieken door onstuimige herfstmaand

01 november 2017

De productie van duurzame energie vertoonde in oktober vier pieken. Tijdens elke piek werden rond de 900.000 inwoners van duurzaam opgewekte energie voorzien. Een nieuw record werd niet gezet. Dat staat op naam van de storm begin september.

Dat blijkt uit het maandbericht van energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTrance, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Stormachtige dagen

De oktobermaand kende een aantal stormachtige dagen. Op 5 oktober was dat goed voor een maandrecord. Toen was er genoeg duurzame energie voor 903.000 inwoners. Een combinatie van flinke wind en redelijke zon-productie, aangevuld met biogas zorgde voor dit maandrecord.
Drie dagen daarvoor op 2 oktober konden 890.000 duurzaam voorzien worden. In het afgelopen winderige weekend werd op zondag genoeg opgewekt voor 878.000 inwoners.

De beste winddag was op 11 oktober. De molens leverden energie voor 765.000 inwoners.
De slechtste was 18 oktober. Toen was het genoeg voor maar 63.000 inwoners.

De beste zonnedag was 15 oktober. De panelen leverden energie voor 61.000 inwoners.
De slechtste op 24 oktober. Toen was de productie genoeg voor 11.000 inwoners.

Biogas is een stabiele leverancier, met elke dag genoeg energie voor bijna 100.000 inwoners.

NL productie van windenergie, zonPV en biogas per dag 

Op dit moment toont Energieopwek.nl de productie uit zon, wind en bio-energie. De komende maanden komen er ook de gegevens over andere duurzame bronnen bij. De site heeft tot doel een feitelijk beeld geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.


Noot voor de redactie: Voor de data op Energieopwek.nl wordt deels gebruikt gemaakt van openbare databestanden en deels van ontwikkelde en gevalideerde modellen bij EnTrance. De weergaves zijn een benadering. Deze worden onder andere samengesteld uit bekende zon-, wind- en biogas capaciteitsgegevens en weergegevens van het KNMI.

Voor meer informatie: Jeroen Windt woordvoerder Energieakkoord SER 06 53951396