Oer-Hollandse dakpan als alternatief voor zonnepaneel.

14 december 2017

De oer-Hollandse dakpan kan ook als zonnepaneel gebuikt worden. Als 100.000 huizen zo’n zonnedak hebben kunnen die net zoveel stroom produceren als de Hemwegcentrale. De dakpannen kunnen zo helpen om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen.

Dit stelde Koen Haest van FlexSol Solutions bij de presentatie voor de Borgingscommissie van een dakpan met geïntegreerde zonnepanelen. Per pan zitten er twee bijna onzichtbaar paneeltjes in verwerkt. Als alle dakpannen van Nederland zonnedakpannen zijn levert dat stroom op voor 7,8 miljoen huishoudens.

Volgens de jonge ondernemer vindt meer dan een kwart van de Nederlanders de huidige zonnepanelen lelijk of stelt dat hun dak niet geschikt is. “Zonne-energie hoeft niet lelijk te zijn. Met deze panelen kunnen we de traditionele architectuur en ons erfgoed behouden.”

Het bedrijf heeft inmiddels een samenwerking met een dakpannenfabriek en een bouwer. Volgend jaar start de bouw van een demonstatieproject waar uiteindelijk driehonderd woningen zonnedakpannen krijgen.