ICT sector bespaart en laat besparen

22 maart 2018

De ICT sector kan op twee manier bijdragen aan CO2 reductie. Zelf flink besparen op het gigantische stroomgebruik in datacenters en met slimme technologie andere sectoren helpen te besparen. Daarvoor is wel veel samenwerking met veel verschillende partijen nodig. Dat betoogde Jeroen van der Tang van Nederland ICT tijdens de afgelopen vergadering van de Borgingscommissie.

De datacenters zijn grote energieslurpers. De 28 grootste centers verbruiken net zoveel stroom als 800.000 huishoudens. Al die servers moet gekoeld worden. De warmte uit die datacenters kan gebruikt worden om huizen of kantoren te verwarmen. Daar zijn dan warmtenetten voor nodig.

Datacenter Datacenter | © Shutterstock

Samenwerking

“We moeten dit beter op de kaart zetten, want het is niet makkelijk om te realiseren”, aldus Van der Tang. “Voor ons is warmte een restproduct. Wie legt dan de pijpen voor een warmtenet? Wie zorgt er voor dat ons warmte overschot samenkomt met de vraag naar warmte? Hoe zorg je voor een verdienmodel van zulke projecten? Het is ingewikkeld.”

Meer dan beloofd

De ICT sector heeft zich al vastgelegd om over twee jaar 20 procent efficiënter om te gaan met energie. Dat gaat heel goed want ze zitten nu al op 26 procent verbetering. Daardoor lukt het de sector het energiegebruik redelijk stabiel te houden ondanks dat het dataverkeer jaarlijks 40 procent groeit.

Laten besparen

Maar ook met hun producten kan ICT helpen bij verduurzaming. “Digitalisering levert een grote bijdrage aan efficiency en energiebesparing in alle sectoren”, stelde Van der Tang, die een paar voorbeelden gaf. Duurzame energie vraagt om slimme energienetten. Internet of things opent met de koppeling van veel toepassing mogelijkheden voor besparing. Ook in het transport kan ICT tot efficiëntere logistiek leiden. Elektrische auto’s en zelfrijdende auto’s zijn eigenlijk computers op wielen.