Matige windopbrengst, afnemend zon in augustus

28 augustus 2018

In maand augustus werd het effect van kortere dagen al zichtbaar in de productie van duurzame energie. In vergelijking met de zonnige maand juli daalde de productie van zonnestroom van 2.1PJ naar 1.3PJ (gemeten tot 27 augustus). Belangrijkste oorzaak is dat de zon al minder hoog aan de hemel staat. Daardoor daalt de opbrengst van de panelen. augustus was ook een rustige maand met wind en kwam net als in juli (tot nu toe) uit op 2.1PJ. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor augustus op de vernieuwde website energieopwek.nl, een site van het Energieakkoord waar vanaf nu maar liefst twaalf energiebronnen real time te raadplegen zijn.

Windopbrengst matig

De productie van zonnestroom kwam tot nu toe 0.9PJ lager uit dan in juli. De productie van wind kwam uit op 2.1PJ waarvan de meeste van land, namelijk 1.4PJ Biogas is een constante factor van 0.8PJ in de duurzame productie.

Beste en slechtste dagen voor duurzame energie

De beste dag deze maand was 10 augustus als we alle duurzame-energie bij elkaar optellen, zoals ook biomassa, warmtepompen en geothermie. Goed voor het (finaal) verbruik van 1,2 mln Nederlanders. De slechtste dag was 21 augustus met een productie goed voor 644 duizend Nederlanders.

Duurzame energie augustus 2018

Grote verschillen

De beste zonnedag op 6 augustus en was goed voor 21GWh. De slechtste dag voor zonnestroom was 13 augustus met een dag opbrengst van slecht 8GWh. Voor wind op land was 10 augustus de beste dag met 39GWh. Op 1 augustus werd het minst geproduceerd, namelijk rond de 1GWh. Op zee piekte de windproductie ook op 10 augustus met rond de 17GWh opbrengst per dag. Ook hier een dieptepunt van 0.2GWh op 1 augustus.

Meer duurzame bronnen in kaart

Vanaf vandaag laat energieopwek.nl meer duurzame bronnen zien. De website is vernieuwd en uitgebreid. Vanaf nu is ook de bijdrage van bijvoorbeeld warmtepompen, biomassa en geothermie zichtbaar. Hiermee hebben we een compleet beeld van de opwekking van duurzame energie in Nederland. Per bron is te zien wat de bijdrage is en hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de duurzame opwekking. Ook de functionaliteiten van de website zijn verbeterd, zo zijn vanaf nu ook de ontwikkelingen per dag, per maand en per jaar zichtbaar. De site heeft tot doel een feitelijk beeld geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

Energieopwek.nl is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.