Veel meer windenergie met zelfde molens

07 februari 2018

Januari stond bij Energieopwek.nl in het teken van veel wind en weinig zon. Windmolens op zee en land zorgden voor 4,9 PJ aan windstroom tegen 2,8 vorig jaar januari. Een forse toename te danken aan harde wind want molens kwamen er bijna niet bij in 2017.

Beetje zon

Het opgesteld zonvermogen steeg het afgelopen jaar wel. In de januaricijfers van Energieopwek.nl is dat echter niet terug te zien. De zon scheen zo weinig dat er 0,2PJ zonnestroom werd opgewekt. Dat is net zoveel als januari 2017. 1 PJ is gelijk aan het energiegebruik (gas + elektriciteit) van 16.000 huishoudens in een jaar.

Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

Record wind

Op 3 januari was er een recorddag voor windstroom. Die dag produceerden de molens 21 % van de stroomvraag van Nederland. Het stormde soms zo hard dat er af te toe windparken vanwege de veiligheid werden stilgezet.
De storm van 18 januari kwam uiteindelijk in deze maand op de veertiende plaats. Dat had twee oorzaken. Ook toen werden molens stilgezet vanwege te harde wind. In de middag luwde de storm waardoor de productie ver terugviel in vergelijking met 3 januari.

Slechte dagen

11 januari was een slechte dag voor windstroom. Toen produceerden de molens voor net aan 0.6% van de stroomvraag.
Ook zonnestroom kende een top en een dal. De topdag was 30 januari met een productie goed voor 1.1% van de stroomvraag. Dieptepunt was 15 januari toen de panelen 0,2 % leverden.

Biogas stabiel

 Energieopwek.nl laat ook de hoeveelheid in Nederland geproduceerd biogas zien. Dat is een stabiele factor in de opwekking. Biogas was goed voor 1 PJ, ongeveer vijfmaal zoveel als zon, en vijfmaal minder dan de bijdrage van wind deze maand. 

 

NL productie van windenergie, zonPV en biogas per dag 

 

NL productie van windenergie, zonPV en biogas per dag 

Op dit moment toont Energieopwek.nl de productie uit zon, wind en bio-energie. In maart komt er ook de productie van warmtepompen bij. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven waar Nederland staat bij de verduurzaming.


Noot voor de redactie: Voor de data op Energieopwek.nl wordt deels gebruikt gemaakt van openbare databestanden en deels van ontwikkelde en gevalideerde modellen bij EnTrance. De weergaves zijn een benadering. Deze worden onder andere samengesteld uit bekende zon-, wind- en biogas capaciteitsgegevens en weergegevens van het KNMI.

Voor meer informatie: Jeroen Windt, woordvoerder Energieakkoord SER: 06-53951396.