Top voor zonne-energie, dip voor wind, totaal hoger

31 juli 2018

De maand juli was een topmaand voor de opwekking van zonnestroom. Er werd bijna 75 procent meer opgewekt dan dezelfde maand vorig jaar. De helft van deze groei kwam door het zonnige weer. De andere helft kwam door extra zonnepanelen. Juli ‘verslaat’ daarmee mei en juni. Dat zijn normaal de betere maanden voor zonne-energie. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Door het rustige weer viel de productie van windenergie lager uit. De windmolens produceerden bijna 19 procent minder in vergelijking met juli vorig jaar. De flinke wind in het laatste weekend maakte nog wat goed. Zonder die wind was het een min van tegen de 30 procent geworden.

Totaal hoger dan vorig jaar

De totale productie van duurzame energie kwam in juli (3,9 PJ) toch hoger uit dan het jaar ervoor (3,6 PJ). 1PJ is ongeveer gelijk aan het jaarverbruik van 15.000 mensen.
De zonopbrengst was met 1,9 Petajoule (PJ) het hoogste van het afgelopen anderhalf jaar. Mei dit jaar staat met 1,7 PJ op de tweede plaats. Juni met 1,5 PJ op nummer drie.
De windproductie van juli was met 2 PJ een dieptepunt. Juli vorig jaar was dat nog 2,5 PJ. Het afgelopen anderhalf jaar lag de productie nooit lager dan 2,3 PJ.

Totale zon- en windproductie

Beste en slechtste

Zondag 1 juli was de beste dag van de maand. Toen kregen bijna 250.000 mensen zonnestroom. Het was ook de beste winddag met een productie voor 538.000 mensen. Samen met de productie van biogas kregen in totaal bijna 885.000 mensen duurzaam opgewekte energie.

De slechtste zonnedag was dinsdag 9 juli met een productie voor 117.000 Nederlanders. Het dieptepunt bij wind was op 23 juli. De molens leverden toen voor 15.000 mensen.

Energieopwek.nl is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

Op dit moment toont Energieopwek.nl de productie uit zon, wind en bio-energie. Het derde kwartaal komen er meerdere duurzame bronnen bij. De site heeft tot doel een feitelijk beeld geven waar Nederland staat bij de verduurzaming.

Zonne-energie per maand (PJ) 

Wind-energie per maand (PJ)