Bedrijven en kantoren kunnen jaarlijks € 725 miljoen besparen op verlichting

Natuur & Milieu start grootste renovatie-actie bedrijfsverlichting ooit

18 november 2014

Bedrijven en kantoren laten jaarlijks € 725 miljoen op de plank liggen doordat ze hun onzuinige ouderwetse TL-lampen niet vervangen door zuinigere exemplaren. Zij stoten onnodig veel CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van bijna 1 miljoen auto’s. Daarom start Natuur & Milieu de actie Nederland kiest voor nieuw Licht op de Zaak om bedrijfsverlichting energiezuiniger te maken. De uitdaging: 100.000 oude TL-lichtbakken vervangen door energiezuinigere lampen in één jaar tijd. Het aanpassen van alle verouderde bedrijfsverlichting levert 16 procent op van de totale energiebesparing die we voor 2020 in het Energieakkoord hebben afgesproken.

In Nederlandse bedrijfsgebouwen hangen naar schatting nog 25 miljoen ouderwetse TL-lichtbakken met gemiddeld twee lampen. Deze verlichting is eenvoudig te vervangen door de laatste generatie energiezuinige TL-lampen die 40% zuiniger zijn.

"We willen 100.000 lichtbakken vervangen. Dat scheelt elk jaar de CO2-uitstoot van 3.300 auto's op de Nederlandse wegen en levert de deelnemers een besparing op van meer dan 2 miljoen euro per jaar," zegt Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur& Milieu.