Proefwoning demonstreert dat grootschalige energiebesparing snel mogelijk wordt

15 september 2014

Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie van het Energieakkoord, kon vrijdagmiddag 12 september met eigen ogen zien welke enorme kansen energiebesparing in de praktijk biedt. Locatie: Bosboomstraat 4 in Heerhugowaard. Nijpels maakte kennis met een nul-op-de-meter woning. Een jaren zestig woning die geheel was aangepast aan de eisen van de tijd: veel wooncomfort, moderne uitstraling en energieneutraal. En dat zonder hogere woonlasten voor de bewoner. Bovendien duurt de hele opwaardering van de woning slechts tien werkdagen:

Het verbaast dan ook niet dat bewoners zeer te spreken zijn over het eindresultaat:

De woning waar het om gaat is een van de prototypes van De Stroomversnelling. De Stroomversnelling is een gezamenlijk project van vier bouwondernemingen en zes woningcorporaties die in samenwerking met banken, gemeenten en provincies demonstreren dat grootschalige energiebesparing en comfortverbetering van woningen uit de jaren ‘50-‘70 economisch rendabel is en voor iedereen voordeel oplevert. De pilots maken het mogelijk op te schalen naar een industriële aanpak die naar verwachting tot kostendalingen van wel 50 procent zullen leiden.

De Stroomversnelling is een van de acties uit het Energieakkoord voor duurzame groei. De komende jaren sluiten zeventien woningcorporaties zich bij dit project aan, waardoor er in 2020 111.000 huurwoningen energieneutraal zijn. Dit levert behalve veel energiebesparing en minder CO2-uitstoot ook nog eens 9000 extra banen op. Vanaf 29 september komt deze aanpak ook voor koopwoningen beschikbaar. Dan gaat de Green Deal Stroomversnelling Koopwoningen van start.