‘Samenwerking met WaterSpaarders draagt bij aan behalen doelen Energieakkoord’

Ed Nijpels in debat tijdens eerste nationale WaterSpaardersdag

5 september 2014 - Op donderdag 4 september vond in de Hermitage in Amsterdam de eerste nationale WaterSpaarders Dag plaats. De WaterSpaardersbeweging stimuleert energiebesparing door het terugdringen van warm water gebruik. Inmiddels doen ruim 15.000 kinderen mee met WaterSpaarders. Zij willen heel Nederland aanzetten tot vijf minuten douchen. In de Amstel lieten kinderen, WaterSpaarders Ambassadeurs, initiatiefnemers en partners op spectaculaire wijze zien hoe lang vijf minuten is (met o.a. prinses Laurentien en Pieter van den Hoogenband).

Samenwerking met Borgingscommissie Energieakkoord
Voorafgaand aan de vijf minuten in de Amstel vond een paneldebat plaats onder leiding van Humberto Tan. Panelleden Ed Nijpels (Voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord), Cathelijne Broers (Directeur Hermitage), Jeroen de Haas (Voorzitter Raad van Bestuur Eneco), Roelof Kruize (Algemeen Directeur Waternet), Peter Glas (Voorzitter Unie van Waterschappen) en Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland) gingen met elkaar in gesprek over het nut en de noodzaak van energie besparen.

Ed Nijpels prees het initiatief van WaterSpaarders: "Als alle Nederlanders 5 minuten in plaats van 8 minuten gaan douchen, dan hebben we twee jaar gratis elektriciteit. Dat is helemaal niet ingewikkeld maar je moet het wel onder de aandacht van mensen brengen. Dat doet WaterSpaarders, samen met heel veel andere organisaties."
Nijpels ziet veel mogelijkheden voor samenwerking met de organisaties die het Energieakkoord uitvoeren. "Ook bij het Energieakkoord zou ik graag kinderen betrekken bij het zoeken van oplossingen voor energievraagstukken en dilemma’s. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking met WaterSpaarders de doelen van het Energieakkoord dichterbij haalt."

Douchegedrag Nederland
Nederlanders douchen nu gemiddeld negen minuten. Een besparing van vier minuten door alle Nederlanders staat gelijk aan jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water of de CO2 uitstoot van 763.000 auto’s. En een gezin van vier personen bespaart zo’n 220 euro per jaar. Prinses Laurentien, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation: “Dit is een unieke beweging. Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal? Die urgentie is nodig en daarom bestaat WaterSpaarders. Nu is het een kwestie van samen aan de slag en volhouden.”