Waardevollere woning door Superdeal energie

Huiseigenaren spekkoper met Deal Stroomversnelling Koopwoningen

29 september 2014

Op maandag 29 september in Den Haag sloten meer dan 100 partijen, waaronder bouwers, gemeenten en banken – in aanwezigheid van minister Blok – een superdeal: de Deal Stroomversnelling Koopwoningen. Met de deal kunnen de huidige kosten, die huiseigenaren normaal gesproken kwijt zijn aan hun energierekening, worden omgezet naar een slimme verbouwing. Het geeft huiseigenaren de kans hun rijtjeswoning compleet te vernieuwen naar een energiekosteloos huis. Met een nieuw dak vol zonnepanelen en moderne installaties wordt het huis in één klap mooier, comfortabeler en meer waard is.

De deal wordt op zeer grote schaal snel uitgevoerd, waarbij de particuliere rijwoningen uit de periode 1950-1980 als eerste worden aangepakt. Gemiddeld hebben deze huizen slecht geïsoleerde woningen en een energierekening van €175, - per maand. Door dit bedrag te gebruiken voor de energie-investeringsregeling, blijven de maandelijkse kosten voor aflossing en rente gelijk of lager dan de kosten voor het energieverbruik vóór de renovatie. "Dat is het mooie van dit initiatief", glundert Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen: "Beter en comfortabeler wonen voor hetzelfde geld. Daarvan zegt iedereen 'dat wil ik ook.’ We zullen ons overigens eerst richten op de huizen die dat het hardst nodig hebben, dus uit de periode '50 – '80. Dat wordt aanpakken, want er staan maar liefst 1,8 miljoen van deze huizen in Nederland."

Het dak eraf

De renovatie van de woningen worden uitgevoerd binnen maximaal tien dagen, waarbij het grootste deel van de renovatie fabrieksmatig wordt gedaan. In die tijd krijgt het huis een nieuw dak met zonnepanelen. De buitengevels worden vervangen en de technische installaties worden vernieuwd – bijvoorbeeld met een warmtepomp. Zelfs een nieuwe keuken en badkamer kunnen (tegen meerkosten) worden geplaatst in de gestelde periode van tien dagen. Van zoveel extra comfort schiet de waarde van de woning omhoog. De makelaars-taxateurs in de Deal hebben daarvoor een nieuwe waarderingsmethode ontwikkeld. Opstelten: "Een gecertificeerde garantie voor de energieprestatie zit standaard in het renovatiepakket."
Daarnaast zijn de energievoorzieningen van de woningen elektrisch, op basis van natuurlijke bronnen. De huizen hebben hierdoor geen gasaansluiting meer, waardoor de deal goed aansluit naar de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van gas. Het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20% terug te brengen voor 2020, kan dankzij de Deal Stroomversnelling Koopwoningen worden omgezet in daden. Opstelten: "Ons aardgas raakt op en we hebben allemaal gemerkt dat je niet afhankelijk wil worden van buitenlands gas voor de verwarming van je huis. Ik ben daarom erg blij met deze Deal."

Ondersteuners en sympathisanten

De Deal Stroomversnelling Koopwoningen is een initiatief van Energiesprong en wordt ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en provincies. De lijst van sympathisanten bestaat onder andere uit belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en toeleverende industrie. Al deze partijen slaan hun handen ineen om huiseigenaren, de bouwsector en het klimaat een enorm plezier te doen. Een plezier dat betaald wordt vanuit de oude energierekening.

Over Energiesprong

Energiesprong is een innovatieprogramma van Platform31, dat in opdracht van het ministerie BZK de markt aanjaagt naar een energieneutrale gebouwde omgeving. Doel van het programma is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, winkels, gebouwen van zorginstellingen. Om deze transitie te maken zijn er nieuwe processen en werkwijzen in de bouw nodig; met een andere uitvraag, beter aanbod, meer financiële mogelijkheden, aangepaste wet- en regelgeving én een andere kijkwijze gaat het Nederland lukken!